⇠ Takaisin hevosiin

Klikkaa kuva tarvittaessa isommaksi tästä. (c) Suomen Hippos / Pirje Fager-Pintilä


Perustiedot

Villahaan Neviisi, kutsutaan Nevis
Suomenhevosori, syntynyt 05.06.2015
Rekisteröity numerolla VH-?
Säkäkorkeus & väri tulossa myöhemmin
Kasvattanut Villahaka
Omistaa Wilhood (VRL-00201) / Virtuaalitalli Naukaisu
Estepainotus, koulutetaan

SV-III (elokuu 2015)
EV-I (elokuu 2015)


Kun näin Villahaan Neviisin ensimmäistä kertaa, olin ihan myyty. Vaalea, honteloinen oripoika kirmasi pitkin tallin käytäviä innokkaammin, kuin muut samanikäiset varsat. Se oli utelias ja rohkea, maisteli harjoja, sormia, pilttuun seinää, ja kävi välillä selvästi emänsä hermoille. Minä kuitenkin näin Neviksessä potentiaalin, ja olivathan sen vanhemmatkin hyvin sijoittuneita esteratsuja yli metrin luokissa.

Sen jälkeen kun Nevis muutti Naukaisuun, huomasin, että ori on perinyt isältään huomionkipeyden. Ei niinkään kahdestaan, mutta jos jutustelee Neviksen seurassa toisen henkilön - kuten vaikkapa eläinlääkärin - kanssa, ori tekee erittäin selväksi että hänkin on paikalla. Se tiputtelee tavaroita, puskee hellästi päällään, ja jos huomiota ei tipu, niin joskus puskut ovat vähän kovempiakin. Maistelumieltymys ei ole kadonnut minnekkään vaan näkyy yhä, eikä ole vain yksi tai kaksi kertaa kun hoitajan naama on joutunut Neviksen märän, karheahkon kielen uhriksi. Nevis on myös puhelias, ja kaikki vieraat sulavat aina viimeistään sen kimeitä, keskenkasvuisia hirnahduksia kuullessaan. Nevis on siis erittäin tykättävä – voisi sanoa jopa rakastettava - nuori pojanoltiainen.

Käsiteltäessä ori on helppo ja kuuliainen, kunhan se ei vain poikkea liikaa pelleilylinjalle. Neviksessä on jo nyt huomattu se, mitä orista toivottiinkin, nimittäin maastakäsin työskentely ja irtohypyttäminen ovat näyttäneet sen että orin liikkeissä on voimaa ja jaloissa ponnua esteuralle. Pikkuhiljaa on aloitettu myös koulutusta selästä käsin, ja ori on osoittanut olevansa oiva ratsu eteenpäinpyrkivyydellään, jopa pienellä kuumumisella. Ori on tarkka, ja nuoresta iästään huolimatta osaa jo hypätä ilman mahdotonta ilmavaraa. Puomeja ei silti putoile jatkuvasti. Koulukiemuratkin onnistuvat, hieman rauhallisemmin, mutta sen osalta Nevikseltä ei odoteta ihmeitä. Jäämme odottamaan, mikähän tuleekaan olemaan Neviksen maksimitaso tulevaisuudessa...


Sukutaulu

i. Aapelin Nappi
rt, 157cm
ii. Aapeli evm
rt, 158cm
iii. Aramiino evm
m, 156cm
iiii. Artturi evm
iiie. Seljan Säihky evm
iie. Tähti-Suukko evm
rt, 154cm
iiei. Varsin Tyyris evm
iiee. Tähti evm
ie. Nokaliina evm
prt, 155cm
iei. Pyrintö evm
vrt, 156cm
ieii. Pysti evm
ieie. Rannan Pilviina evm
iee. Nomiina evm
tprt, 151cm
ieei. Kostipoika evm
ieee. Nopsuliina evm
e. Rimpula
rt, 156cm
ei. Tahto-Vire evm
?cm
eii. Tahto-Virne evm
?cm
eiii. Tahto evm
eiie. Vilhelmiina evm
eie. Eerika evm
?cm
eiei. Roudan Pihti evm
eiee. Eveliina evm
ee. Rinkeli evm
?cm
eei. Riiviö evm
?cm
eeii. Raisu evm
eeie. Tähtelän Minttu evm
eee. Enkeliini evm
?cm
eeei. Pikku-Santerievm
eeee. Villilän Enni evm

Jälkeläiset

Nevis ei ole vielä jalostuskäytössä.


Ikääntyminen

Nevis ikääntyy satunnaisesti. Taulukossa viimeisimpänä näkyvä ikä on tämänhetkinen.

19.06.2015 - 1v.
03.07.2015 - 2v.
17.07.2015 - 3v.
31.07.2015 - 4v.
 

Kilpailut

Näyttelyt:

01.09.2015 - NJ-näyttelyt Vanimassa: ei mainintoja - tuom. Vibaja

Nevis aloittaa kisauransa vanhempana.


Päiväkirja

15.08.2015 - Irtohypytystä II

   Valmentajana annika n.

Päivä jatkui taas maastakäsittelyllä, tällä kertaa Neviisi-orin kanssa, jota oli tarkoitus myöskin hieman irtohypyttää. Neviisi vaikutti varsin pirteältä orilta, joten otettiin alkuun hieman rakenneseisottamisen harjoittelua, jotta ori malttaisi hetken. Ori seisoi mielestäni oikein kivasti, vaikkakin pientä hienosäätöä olikin tehtävä vielä, jotta näyttelyissä hyvää palautetta saataisiin. Neviisi oli kuitenkin todella positiivinen tapaus, ja se oli todellakin elämäniloinen nuori, jolta löytyi asennetta! Taisin ehkä hieman ihastua oriin, ja saatoin mainita Wilhoodille, että tästä tapauksesta haluan joskus jälkeläisen! Jatkettiin orin kanssa hieman näyttelyihin valmistelevaa treeniä, kun aloiteltiin ravauttaminen narun päässä. Neviisi esitti aluksi hieman maahansidottua ravia, mutta kun pyydettiin lisää vauhtia, ori esitti oikein kivannäköistä, lennokasta ravia. Tämä olikin niitä tapauksia, kun vauhti lisääntyy, niin liikkeet muuttuvat näyttävämmiksi. Hetki tehtiin ravipätkiä taluttaen, jonka jälkeen ori tarkoitus ottaa muutamia hyppyjä irtona. Olin kyhännyt kentälle kujan, ja esteiden korkeus oli alkuun jonkun 60cm, joten korkeus ei päätä huimannut. Neviisi hyppäsi todella helpon näköisesti ja todella innokkaasti, ja esitti myöskin oikein ylämäkeen olevaa laukkaa, josta ei lennokkuutta puuttunut. Nostettiin estekorkeus kahdeksaankymppiin, ja edelleen mentiin kevyesti yli. Näinpä nostettiin suoraan metri kymppiin, ja siitäkin mentiin toisella kerralla joka esteen yli puhtaasti. Neviisin piti tällä korkeudella jo hieman keskittyä, mutta saatiin oikein kivoja hyppyjä, joten sitten kävelitte Neviisin kanssa muutaman kierroksen, jonka jälkeen se pääsi takaisin laitumelle riehumaan kavereiden kanssa.

24.07.2015 - Irtohypytystä

   Irtohypytysviikonloppu Hirttivaarassa, valmentajana Tinúvel

Nevis saapui maneesiin uteliaan oloisena. Kun oria lähdettiin taluttamaan hyppykujan puomikasojen yli, ori pysähtyi kahden ensimmäisen kasan eteen haistelemaan ja ihmettelemään mokomia. Ori pysähtyi ensimmäiselle puomikasalle myös seuraavalla kerralla, kun se sai ylittää puomikasat yksin. Avustajat kuitenkin hätyyttivät Neviksen liikkeelle ja tästä harmistuneena ori heitti muutaman pukin. Kun esteitä ruvettiin korottamaan, Nevis ei enää pysähdellyt, vaan hyppäsi pienetkin esteet tyylikkäästi ja hyvällä ilmavaralla. Kun viimeinen este nostettiin 70cm okseriksi, Nevis hieman hämmentyi ja teki stopit esteen eteen. Orin haistellessa ja maistellessa puomia sille raivattiin tie takaisin kujan alkuun, josta se päästettiin uudestaan matkaan. Tällä kertaa Nevis hyppäsi okserinkin ilman ongelmia.
-- Nevis käyttäytyi tänään erinomaisesti. Ori hyppää taitavasti, mutta uudet ja jännittävät esteet saattavat saada sen aluksi hieman epäröimään. Käynti ja ravi oli tänään reipasta ja laukka hieman hidasta, mutta tasapainoista.


⇠ Takaisin hevosiin