⇠ Takaisin hevosiin

Klikkaa kuva tarvittaessa isommaksi tästä. (c) VRL-01080


Perustiedot

Karhukainen, kutsutaan samoin
Suomenhevosori, syntynyt 21.08.2014
Rekisteröity numerolla VH15-018-1249
Säkäkorkeudeksi mitattu 170cm, väri tummanrautias
Kasvattanut M. Heikkilä, Kiiminki (evm)
Omistaa Wilhood (VRL-00201) / Virtuaalitalli Naukaisu
Yleispainotus, taso Helppo A, rataesteillä 110cm

Kantakirjattu syyskuun 2015 tilaisuudessa: KTK-II (17 + 18 + 19 + 17 = 71p)Klikkaa kuvat isommaksi painamalla niitä. Kaksi ensimmäistä (c) VRL-01080, kaksi viimeistä (c) ransu.kuvat.fi


Sukutaulu

i. Hartikainen evm
tprn, 167cm
ii. T.P. Uuno evm
m, 165cm
iii. Tikki-Pekka evm
trt, 160cm
iiii. Tukki-Pekka evm
iiie. N.E. Tintti evm
iie. Uni-Hillevi evm
prn, 162cm
iiei. Unto-Unelias evm
iiee. Hali Pullevi evm
ie. Almiina evm
prt, 166cm
iei. Alvari-Elvari evm
vprn, 169cm
ieii. Raju-Elvis evm
ieie. Ruukuna-Tuuku evm
iee. Helmiina evm
rt, 160cm
ieei. Kääriseppo evm
ieee. Raton Hulmiina evm
e. F.A. Nallekarkki evm
prt, 162cm
ei. Freddin Aika evm
prt, 168cm
eii. Riitun Frederik
vprt, 170cm
eiii. Rapsutin R evm
eiie. Riitun Friidu evm
eie. Kristankello evm
prt, 158cm
eiei. I.E. Iisakki evm
eiee. Kristar evm
ee. Viinin Gummi
prt, 160cm
eei. Pirtin Kummitus
prt, 157cm
eeii. Lehdon Kummajainen evm
eeie. Hirtinpirmu evm
eee. Vinotar S evm
prt, 159cm
eeei. Puustisen Pihlajapoika evm
eeee. Salatar evm

Sukuselvitys

i. Hartikainen on oikein komea tummanpunaruunikko suomenhevosori, jolta löytyy korkeutta 167cm. Hartikainen on menestynyt hyvin kouluratsastuksessa vaativalla tasolla, ja sijoituksia on todellakin runsaasti. Kouluratsastuksessa ori on kilpaillut jo kymmenen kautta, ja vielä on lisää muutama tulossa, sillä ori on varsin hyvässä kunnossa. Esteiltäkin on muutama hassu sijoitus saatu matalista luokista, mutta esteillä ori tarvitsee todella paljon tukea, jotta radoista selvitään kunnialla läpi. Luonteeltaan tämä hurmuriori on oikein miellyttävä tapaus, jolta saattaa puuttua jarrut kunniakierroksella tai laitumelta hakiessa vihreä on parempi vaihtoehto kuin töihinlähtö. Ori rakastaa huomiota, ja nauttii hoitotilanteista, sekä nauttii näyttelyissä saamastaan huomiosta ja esittääkin vain parhaat puolet itsestään. Ori on myös kantakirjattu kakkospalkinnolle, joten mikään turha tapaus ei ole kyseessä. Jälkeläisiä tällä orilla on tähän mennessä jo 13, ja omistajan tuntien vielä lisää on tulossa.

ii. T.P. Uuno oli todellinen musta unelma. Tämä estepainotteinen ori kilpailu menestyksekkäästi koko ikänsä esteratsastuksessa korkeissa luokissa, ja muutamia sijoituksia kenttäratsastusluokistakin on tilille saatu, vaikka kouluratsastus ei tämän orin vahvuuksia olekaan. Uuno oli luonteeltaan kultainen tapaus, ja se teki aina mitä ihminen pyysi, ja oli aina valmiina miellyttämään ratsastettaessa. Kiltin luonteensa ansiosta Uuno toimi myöskin terapiaratsuna viimeisinä vuosinaan, ja opetti monet lapset esteratsastuksen ja kilpailemisen saloihin. Jälkeläisiä orille kertyi "vain" seitsemän, sillä ori matkasi taivaslaitumille 18-vuoden iässä äkillisen sairaskohtauksen vuoksi.
iii. Tikki-Pekka oli eläessään kiva rautias yleishevonen, joka menestyi vaihtelevasti sekä esteillä, että kouluratsastuksessa. Luonteeltaan hevonen oli ehkä aavistuksen verran hermoheikko, mutta oikealla ratsastajalla se toimi kuin unelma. Jälkeläisiä ori sai vain kaksi, ja taivasmatka alkoi orin ollessa 23-vuotias, kun jalat rupesivat enemmän vaivaamaan.
iie. Uni-Hillevi on edelleenkin hengissä oleva teräsmummo! Tämä punaruunikko tamma on kilpaillut nuoruusvuosinaan menestyksekkäästi kouluratsastuksessa Vaativa A-luokissa, ja vielä nyt 27-vuotiaana tamma satunnaisesti opettaa pikkulapsia ratsastamaan, ja välillä käydään maastossa hömppäilemässä. Luonteeltaan tamma on todella kiltti, ja miellyttävä, ja sen kanssa jaksaa viettää aikaa loputtomasti. Jälkeläisiä tällä teräsmummolla on neljä.

ie. Almiina on oikein kiva punarautias suomenhevostamma, joka on kilpaillut menestyksekkäästi monen monta kautta kouluratsastuksessa Vaativa B-tasolla myös kansallisissa kilpailuissa. Useita kymmeniä sijoituksia ja voittoja kerännyt tamma on myös luonteeltaan todellinen aarre. Se on pehmeä, herkkä ja reipas ratsastaa, ja käsiteltäessä se on vähän sellainen perässävedettävä, mutta todella kiltti. Tamma myös kunnioittaa ihmistä ihan kympillä, eli mitään pahoja tapoja tammalta ei löydy. Tällä hetkellä Almiina toimii lastenratsuna yksityistallilla, ja joskus mielenvirkistykseksi hypätään pieniä esteitä tai käydään hölkkäilemässä maastossa. Jälkeläisiä tamma on saanut tähän mennessä viisi, mutta lisää ei todennäköisesti ole enää tulossa, sillä tamma saa viettää eläkepäiviään rennoissa merkeissä.
iei. Alvari-Elvari oli jokaisen kenttäratsastajan unelma. Se oli rohkea, varma, nopea, ketterä, toimi omalla moottorilla, eikä sitä juurikaan tarvinnut kahdesti käskeä maastoradalla. Kouluaitojen sisällä ori oli ehkä aavistuksen hidas, mutta esteillä ja maastossa se oli elementissään ja voittikin useita kansallisia koulukisoja. Jälkeläisiä ori sai kuusi, ja taivaslaitumille se saateltiin 25-vuotiaana.
iee. Helmiina oli sellainen tamma, että joskus ainut vaihde oli täysiä eteenpäin, tai ylöspäin keulien. Taitavilla ratsastajilla siitä kuoriutui menevä kouluratsu, ja sen kanssa saatiin jopa menestystä kouluradoilta. Helmiina tarvitsi aina rohkean ratsastajan, joka uskalsi pyytää rohkeasti. Tamma sai vain kaksi varsaa, ja menehtyi jo 21-vuotiaana ähkyn seurauksena.

e. F.A. Nallekarkki saattaa nostaa joidenkin niskakarvat pystyyn, sillä tamma ei ole hevonen helpoimmasta päästä. Nallekarkin lempiharrastuksiin kuuluu ihmisen lyttääminen karsinan seinään, tai tallominen varpaille. Tamma osaa oikein katsoa, missä ihmisen jalka on, ja sitten se pomppaa siihen. Aika inhottavaa, eikö? Kokemattomalla ratsastajalla tamma vetää pukkilaukkaa ympäri kenttää, mutta sitten kun ihminen on tarpeeksi päättäväinen ja napakka, saattaa tamma pätkittäin suostua jopa tekemään töitä, ja lopettaa myös keulimisen jota se usein harrastaa. Nallekarkin saa taipumaan varsin vaikeisiin koulukiemuroihin, mikäli vaan jaksaa tehdä töitä tamman kanssa. Tamma on sijoittunut suhteellisen hyvin vaikeissa koululuokissa myös kansallisella tasolla, ja useita mestaruuksia on kerätty. Nallekarkin kanssa ollaan kokeiltu myös esteitä ja kenttää, mutta ne on koettu ehkä aavistuksen verran liian vaarallisiksi, sillä vauhtia riittää, ehkä vähän liikaakin. Jälkeläisiä tammalla on vain kaksi, ja lisää ei ole tulossa, sillä orien omistajat karttavat tätä aavistuksen verran "hullua" tammaa. Omistajaansa tamma kuitenkin luottaa, ja he ovat tehneet useita upeita suorituksia!

ei. Freddin Aika on oikein mukiinmenevä ratsu. Se ei luota helposti ihmisiin, ja vain tuttujen kanssa se uskaltaa näyttää, mihin siitä oikeasti on. Ori on ehkä hieman arka, mutta ratsastettaessa se miellyttää ratsastajaansa täysillä. Orin kanssa ollaan kierretty kouluratsastuskilpailuita todella hyvällä menestyksellä, ja ori on myös päässyt kantakirjaan ykköspalkinnolla, eli mikään turha tapaus ei ole kyseessä! Komea punarautias ori on sulattanut useiden tammanomistajien sydämet, ja jälkeläisiä onkin kertynyt jo huimat 11 kappaletta. Ori on nykyisin harrasteratsuna, sillä kisavuodet ovat jo takanapäin, mutta satunnaisesti käydään näyttäytymässä seurakarkeloissa helpoissa luokissa, joista niistäkin on tullu vain ja ainoastaan menestystä.
eii. Riitun Frederik oli aikansa yksi upeimmista kouluhevosista, ja sen selässä sai kyllä nauttia upeasta suomenhevosesta. Ori menestyi kouluratsastusluokissa vaativallakin tasolla, ja sen kanssa kierrettiin useita mestaruuskilpailuita sun muita karkeloita. Sinivalkoisia ruusukkeita on enemmän kuin laki sallii ja muutenkin menestystä on huimasti. Jälkeläisiä orille kertyi peräti 15, ja taivasmatka alkoi 25-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.
eie. Kristankello oli ihan tavallinen harrasteratsu, ja seuratason kilpahevonen. Tammalla oli oikein näyttävät liikkeet, ja siitä tykättiin myös sen luonteen puolesta. Sijoituksia tammalle kertyi useampia, ja se opetti monet lapset ratsastamaan. Maastoratsuna tamma oli elementissään. Jälkeläisiä se sai kaksi kappaletta, ja taivaslaitumille se saateltiin jo 20-vuotiaana.

ee. Viinin Gummi on siinä sarjassa, josta ei hirveästi tykätä. Keuliminen on tamman mielestä todella kivaa, ja ihmisten raahaaminen ympäri tallipihaa on ihan ykkönen. Tammaa ei hevillä saanut puolelleen, mutta omistajansa perheen tehdessä ison työn, saatiin tammasta todella mukava kouluratsu. Sen kanssa kilpailtiin suhteellisen paljon seura- ja aluetasolla myös voittaen ja sijoittuen. Tamma myös kantakirjattiin viisivuotiaana kakkospalkinnolle, ja se onkin rakenteeltaan oikein hieno tapaus. Jälkeläisiä tamma on saanut tähän mennessä vain yhden, mutta omistaja on suunnitellut toista jälkeläistä vielä näin tamman vanhuuden päivillä. Suurin asia varmaan on se, että Viinin Gummi on nuorena kilpaillut myös raveissa, mutta koska siellä ei menestystä tullut, koulutettiin se ratsuksi.
eei. Pirtin Kummitus oli oikein mukavaluonteinen ori, jonka kanssa oli ilo työskennellä. Orin kanssa kilpailtiin koulu- ja esteratsastuksessa hyvällä menestyksellä, mutta sen kanssa menestyttiin myös näyttelykehissä. Kantakirjaan ori pääsi kolmivuotiaana ykköspalkinnolla, ja se oli todella kysytty jalostusori ja saikin yli 20 varsaa! Taivaslaitumille ori päästettiin 23-vuoden iässä jalkavian vuoksi.
eee. Vinotar S oli ehkä aavistuksen verran vaikea tamma, mutta siltä löytyi liikettä, ja eteenpäinpyrkimystä oikein reippaasti. Tamman kanssa kilpailtiin esteratsastuksessa oikein hyvällä menestyksellä, sillä tamma oli rohkea, ketterä ja varma hyppääjä, joka ei turhia kyttäillyt. Voittoja voiton perään, ja tamma joutui lopettamaan kilpauransa liian aikaisin tarhakaverin potkaistessa tammaa jalkaan. Siitoskäytössä ollessaan tamma sai kolme jälkeläistä.

Sukuselvitys © annika n.


Jälkeläiset

s. 20.07.2015 - o. Naukaisun Ohtonen (e. Pihkatar)
s. 01.10.2015 - t. Naukaisun Naukuvika (e. Villasukat Lämmittää)


Ikääntyminen

Karhukainen ikääntyy satunnaisesti. Taulukossa viimeisimpänä näkyvä ikä on tämänhetkinen.

04.09.2014 - 1v. 21.04.2015 - 6v.
25.9.2014 - 2v. 21.06.2015 - 7v.
21.10.2014 - 3v.
21.12.2014 - 4v.
21.02.2015 - 5v.

Kilpailut

Näyttelyt:
15.08.2015 - Suomenhevosten rotunäyttely: 14/30 (II-palk) - tuom. Elisa
20.08.2015 - NJ-näyttelyt Naukaisussa: MVA-SERT - päätuom. vaapu.
25.08.2015 - VSN-näyttelyt Naukaisussa: 6/15 (4½-5-4½-4-3½-4-4-4-3½-3½=40,5p) - tuom. dookie
30.08.2015 - VSN-näyttelyt Turmeltajassa: SW4 (5-5-5-4-3½-4-4-4-3½-3½=41,5p) - tuom. dookie
31.08.2015 - NJ-näyttelyt Kuuralehdossa: sertin arvoinen - tuom. Vibaja
01.09.2015 - NJ-näyttelyt Vanimassa: irto-SERT - tuom. Welby

ERJ: 53 sijoitusta, joista 15 voittoja
26.06.2015 - Rohkelikko - 100cm - 4/37
27.06.2015 - Rohkelikko - 100cm - 5/37
29.06.2015 - Rohkelikko - 100cm - 6/37
30.06.2015 - Haavelaakso - 110cm - 2/30
30.06.2015 - Kuuralehto (ERJ CUP) - 110cm - 17/240 CUP
01.07.2015 - Pikkukartano - 110cm - 2/17
05.07.2015 - Rohkelikko - 100cm - 2/36
05.07.2015 - Susijengi - 110cm - 3/30
05.07.2015 - Sunset - 80cm - 1/6
05.07.2015 - Whispering Heaven - 90cm - 5/28
05.07.2015 - Whispering Heaven - 100cm - 5/25
06.07.2015 - Tuiskula - 80cm - 5/30
07.07.2015 - Tuiskula - 80cm - 2/30
07.07.2015 - Susijengi - 110cm - 5/30
07.07.2015 - Susijengi - 110cm - 5/30
07.07.2015 - Kuuralehto - 100cm - 5/30
07.07.2015 - Runoratsut - 90cm - 5/30
08.07.2015 - Whispering Heaven - 100cm - 1/25
09.07.2015 - Rohkelikko - 100cm - 5/37
10.07.2015 - Whispering Heaven - 100cm - 1/20
10.07.2015 - Vennamo - 110cm - 1/30
10.07.2015 - Runoratsut - 90cm - 2/30
10.07.2015 - Kuuralehto - 100cm - 1/30
12.07.2015 - - 110cm - 1/16
12.07.2015 - Rohkelikko - 100cm - 2/37
12.07.2015 - Rohkelikko - 100cm - 2/36
14.07.2015 - Kuuralehto - 100cm - 1/30
14.07.2015 - Kuuralehto - 110cm - 4/40
14.07.2015 - Whispering Heaven - 100cm - 3/20
15.07.2015 - Rohkelikko - 100cm - 3/37
16.07.2015 - Kuuralehto - 110cm - 5/40
16.07.2015 - Vennamo - 110cm - 2/30
16.07.2015 - Aittohaara - 110cm - 3/46
17.07.2015 - Aittohaara - 100cm - 1/50
17.07.2015 - Aittohaara - 110cm - 1/50
18.07.2015 - Runoratsut - 80cm - 1/40
18.07.2015 - Runoratsut - 80cm - 1/40
19.07.2015 - Harlakka - 100cm - 1/50
19.07.2015 - Aittohaara - 100cm - 5/50
19.07.2015 - Aittohaara - 110cm - 4/50
20.07.2015 - Kuuralehto - 100cm - 3/30
21.07.2015 - Kuuralehto - 110cm - 3/40
21.07.2015 - Devilsfair - 100cm - 3/30
23.07.2015 - Virtuaalitalli Naukaisu - 100cm - 1/30
24.07.2015 - Virtuaalitalli Naukaisu - 100cm - 4/30
25.07.2015 - Koskipalo - 100cm - 3/29
31.07.2015 - Kilpailukeskus Ginger (ERJ CUP) - 100cm (tarina) - 1/4 CUP
12.08.2015 - Kuuralehto - 110cm - 4/40
19.08.2015 - Kuuralehto - 110cm - 6/40
20.08.2015 - Kuuralehto - 110cm - 1/40
21.08.2015 - Kuuralehto - 110cm - 3/40
22.08.2015 - Cerra - 100cm - 3/19
22.08.2015 - Cerra - 110cm - 3/22

KRJ: 44 sijoitusta, joista 14 voittoa
26.06.2015 - Koskimäki - HeA - 2/30
28.06.2015 - Haavelaakso - HeA - 4/30
29.06.2015 - Haavelaakso - HeA - 2/30
29.06.2015 - Haavelaakso - HeA - 3/30
03.07.2015 - Redwood - HeB - 4/30
05.07.2015 - Redwood - HeB - 4/30
06.07.2015 - Wyat Shetlands - HeC - 1/40
07.07.2015 - Wyat Shetlands - HeB - 2/40
07.07.2015 - Kuuralehto - HeA - 1/40
08.07.2015 - Allim's Sporthorses - HeA - 4/30
09.07.2015 - Allim's Sporthorses - HeA - 5/30
10.07.2015 - Redwood - HeB - 2/30
11.07.2015 - Kuuralehto - HeA - 6/40
11.07.2015 - Allim's Sporthorses - HeA - 2/30
11.07.2015 - Wyat Shetlands - HeB - 4/40
12.07.2015 - Wyat Shetlands - HeB - 3/40
12.07.2015 - Tuiskula - HeB - 1/30
12.07.2015 - Tuiskula - HeB - 1/30
12.07.2015 - Virtuaalitalli Naukaisu - HeA - 5/30
15.07.2015 - Danve - HeB - 3/30
15.07.2015 - Kuuralehto - HeA - 1/40
17.07.2015 - al Najya - HeA - 1/44
18.07.2015 - Kuuralehto - HeA - 1/40
18.07.2015 - Aittohaara - HeA - 2/50
19.07.2015 - Aittohaara - HeA - 5/50
20.07.2015 - al Najya - HeA - 1/44
21.07.2015 - al Najya - HeA - 4/37
22.07.2015 - Helmivaara - HeA - 1/30
23.07.2015 - Helmivaara - HeA - 2/30
23.07.2015 - Vindemia - HeA - 4/27
24.07.2015 - Helmivaara - HeA - 4/30
25.07.2015 - Vennamo - HeA - 4/30
26.07.2015 - Cerra - HeA - 5/30
26.07.2015 - Rohkelikko - HeA - 4/40
27.07.2015 - Rohkelikko - HeA - 2/40
29.07.2015 - Virtuaalitalli Naukaisu - HeA - 4/40
29.07.2015 - Virtuaalitalli Naukaisu - HeA - 1/40
29.07.2015 - Rohkelikko - HeA - 3/40
30.07.2015 - Rohkelikko - HeA - 4/40
31.07.2015 - Rohkelikko - HeA - 1/40
01.08.2015 - Rohkelikko - HeA - 1/40
04.08.2015 - Rohkelikko - HeA - 5/40
28.08.2015 - Kuuralehto - HeA - 1/30
30.08.2015 - Kuuralehto - HeA - 1/30

KERJ: 21 sijoitusta, joista 5 voittoa
29.06.2015 - Whispering Heaven - CIC1 - 1/29
02.07.2015 - Taikakuun kartano - Helppo - 5/40
05.07.2015 - Muiston suomenhevoset - CIC1 - 3/30
06.07.2015 - Taikakuun kartano - Helppo - 6/40
08.07.2015 - Taikakuun kartano - Helppo - 4/40
10.07.2015 - Muiston suomenhevoset - CIC1 - 3/30
11.07.2015 - Kuuralehto - CIC1 - 5/40
12.07.2015 - Kuuralehto - CIC1 - 1/40
12.07.2015 - Muiston suomenhevoset - CIC1 - 3/30
13.07.2015 - Muiston suomenhevoset - CIC1 - 5/30
14.07.2015 - Whispering Heaven - Helppo - 2/21
14.07.2015 - Kuuralehto - CIC1 - 2/40
15.07.2015 - Muiston suomenhevoset - CIC1 - 1/30
16.07.2015 - Kuuralehto - CIC1 - 3/40
17.07.2015 - Muiston suomenhevoset - CIC1 - 1/30
25.07.2015 - Kadotetut Suomenhevoset - CIC1 - 5/28
26.07.2015 - Kadotetut Suomenhevoset - CIC1 - 5/28
27.07.2015 - Mörkövaara - CIC1 - 5/27
02.08.2015 - Rohkelikko - CIC1 - 3/30
05.08.2015 - Rohkelikko - CIC1 - 5/30
09.08.2015 - Rappadan - CIC1 - 1/13

VVJ: 15 sijoitusta, joista 2 voittoa
05.07.2015 - Tuiskula - Noviisi yhd. - 2/15
12.07.2015 - Konkkaronkka - Noviisi yhd. - 5/40
20.07.2015 - Prime Sporthorses - Noviisi tark. (pareille) - 3/12
25.07.2015 - Huvitus - Noviisi yhd. - 2/12
26.07.2015 - Huvitus - Noviisi yhd. - 3/12
28.07.2015 - Huvitus - Noviisi yhd. - 1/12
05.08.2015 - Mörkövaara - Noviisi yhd. - 3/14
12.08.2015 - Kilpailukeskus Reiter - Noviisi koulu - 1/30
14.08.2015 - Villa Talvia - Noviisi yhd. - 2/30
19.08.2015 - Kilpailukeskus Reiter - Noviisi koulu - 5/30
20.08.2015 - Kilpailukeskus Reiter - Noviisi koulu - 4/30
22.08.2015 - Virtuaalitalli Naukaisu - Noviisi koul. - 2/20
23.08.2015 - Virtuaalitalli Naukaisu - Noviisi koul. - 2/20
24.08.2015 - Wyat Shetlands - Noviisi yhd. - 6/40
03.09.2015 - Prime Sporthorses - Noviisi tark. - 4/30

TYH: 3 sijoitusta, joista 1 voitto
26.08.2015 - Kadotetut suomenhevoset - Käyntikoe - 3/35 CUP
26.08.2015 - Kadotetut suomenhevoset - Kyntö - 3/17
26.08.2015 - Kadotetut suomenhevoset - Veto - 1/16


Päiväkirja

01.08.2015 - Kouluvalmennus © EmmiV

Wilhood ja Karhukainen olivat tämänpäiväinen valmennettavani ratsukko. Tänään oli siis kouluratsastukseen suuntautuvan valmennuksen aika! Karhukainen vaikutti heti valmennuksen alkuun erittäin tottelevaiselta ja ystävälliseltä hevoselta.

Alkukäyntejä mentäessä Wilhoodin piti hieman hoputtaa Karhukaista eteenpäin, sillä koska oli suhteellisen lämmin ilma ja aurinko porotti lähes täysillä, orin tahti aina välillä vain hiipui ja hiipui melkeinpä puolinukahtamiseen saakka. Wilhood sai ratsunsa kuitenkin hyvin hereille, kun sitä muutaman kerran käski kävelemään nopeampaa tahtia. Alkuraveissa Karhukainen oli jo hieman virkeämpi, muttei kyllä todellakaan liian virkeä tai energinen, vaan sellainen sopivan reipas.

Valmennuksen päätehtävänä toimi tällä kertaa ihan vain perus pohkeenväistöt. Niitä tehtiin suunnilleen tähän tapaan; lyhyet sivut laukkaa laukkapääty-ympyränkin kera, pitkillä sivuilla siirtyminen käyntiin tai raviin, josta alettiin sitten tekemään pohkeenväistöjä noista jommassa kummassa askellajissa. Pohkeenväistöjen tekeminen onnistui Wilhoodilta ja Karhukaiselta erittäin hyvällä tyylillä, sillä Karhukainen oli tänään todella yhteistyöhaluinen ratsu.

15.09.2015 - Kouluvalmennus © Cannabia

Wilhood ja komea suomenhevosoriinsa Karhukainen olivat jo maneesissa kävelemässä kun saavuin paikalle. Olimme puhelimessa jo keskustelleet valmennusta sovittaessa mitä suunnilleen tältä kerralta haluaisimme. Karhukainen käveli rennosti verkkaisin askelin omistajansa alla, sillä ei tuntunut olevan mitään kiirettä minnekään. Pyysin Wilhoodia ottamaan ohjat käteensä ja aloittamaan ravityöskentelyn isolla pääty-ympyrällä. Karhukainen siirtyi pienillä avuilla raviin ja kuunteli nöyrästi ratsastajaansa. Ravissa pyysin teitä tekemään sekä myötä, että vasta-asetuksia ympyrän kaarella jotta oriin lihakset vertyisivät kunnolla. Vasta-asetuksissa ori lähti helposti puskemaan ympyrällä lapa edellä, mutta muutamalla pienellä korjaavalla avulla saatiin lapa palaamaan omalle paikalleen.

Kun ravia oli tehty kummassakin kierroksessa, annoin teille luvan ottaa hieman laukkaa ennen varsinaista tehtävää. Karhukaisen mielestä laukkaaminen olikin todella kivaa ja ori heitti ilmoille komeat pukit kesken pitkän suoran. Pysyit kuitenkin hyvin kyydissä, etkä antanut oriin hölmöilyiden häiritä – luultavasti tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun herra päätti pitää hauskaa. Laukan jälkeen saitte vielä hetken kävellä.

Käyntien jälkeen aloitimme tekemään hieman sulkutaivutusta maneesin pitkän sivun suuntaisesti ja suoristus aina muutama askel ennen kulmaa. Kummassakin kierroksessa tehtävä onnistui hyvin. Valmennuksen lopuksi lisäsimme tehtävään vielä vaikeusastetta. Tarkoitus oli siis tehdä sulkutaivutusta suunnilleen puolet maneesin pitkän sivun mitasta, suoristaa hevonen muutaman askeleen ajaksi jonka jälkeen tehdä takaosakäännöstä ¼ käännöksen verran ja jatkaa siitä jälleen sulkutaivutukseen. Tehtävä siis suoritettiin suurella neliön mallisella alueella. Takaosakäännöksissä Karhukainen valui ajoittain tehtävän alussa hieman sivuun linjalta, mutta neuvottuani sinua hieman apujen kanssa saatiin käännöksetkin onnistumaan mallikkaasti.

17.10.2015 - Estevalmennus © annika n.

Oli taas aika aloittaa valmennusprojekti, ja tällä kertaa valvovan silmän alle pääsivät Naukaisun hevoset. Ensimmäisen päivän ensimmäinen valmennettava oli Karhukainen-ori, johon olin ihastunut jo aiemmin. Ratsukko verrytteli kentällä, kun saavuin kahvikuppini kansssa paikalle. Tänään oli tarkoitus hyppiä ihan pieniä esteitä, ja pyrkiä mahdollisimman tarkkaan ratsastukseen, joten olinkin siis extratarkka tänään. Karhukainen liikkui reippaasti ja mielellään eteen, ja aloitettiin valmennus ihan tavallisilla ravipuomeilla, jotka olin laittanut pitkälle sivulle uran sisäpuolelle. Karhukainen ja Wilhood suorittivat tehtävän todella helpon oloisesti, ja tehtiin tehtävä vielä kerran samaan suuntaan ja sitten kaksi kertaa myös toiseen suuntaan. Tämän jälkeen siirryttiin ensimmäiseen varsinaiseen hyppytehtävään, olin laittanut pääty-ympyrälle pystyesteen, jota piti hypätä pysyen samalla ympyrällä. Alkuun ori hieman karkasi hypyn jälkeen, jolloin ympyrä ei pysynyt ihan täysin pyöreänä, mutta pari toistoa ja suoritus näytti kaikinpuolin jo paremmalta. Tämä otettiin myös toiseen suuntaan pari kertaa, ja tähän suuntaan orin olikin ilmeisesti helpompi taipua. Tehtävän suorittamisen jälkeen otettiin pienet välikäynnit, joiden jälkeen oli aika ottaa seuraava tehtävä, joka oli suhteutettu linja viidellä laukalla. Karhukainen ja Wilhood suorittivat heti ensimmäisestä kerrasta alkaen täysillä ja toistoja ei tarvinnut montaa ottaa. Otettiin vielä pari kertaa toiseen suuntaan ja sitten hypättiin vielä muutamaan otteeseen yksittäistä okseria, jonka jälkeen nämä kaikki kolme tehtävää yhdistettynä ratana. Rata hypättiin kahteen otteeseen, ja kun saatiin hyvä suoritus, jätin teidät verkkailemaan itsenäisesti, kun mä lähdin hakemaan toisen kupillisen kahvia.


⇠ Takaisin hevosiin